AKTUELNO

Naš proslavljeni sportista moraće da plati kaznu zbog prekršaja!

Primena Zakona o bezbednosti saobraćaja počela je juče, ali izgleda da novi propisi nisu uplašili vozače, koji su masovno pravili prekršaje. Po svemu sudeći, moraće da prođe neko vreme, odnosno, mnogi će morati da budu jako udareni po džepu da bi se ponašanje za volanom promenilo.

U Borskoj ulici postavljen je radar i maltene prvi automobil koji je ušao u ulicu vozio je brže od ograničenja.

Foto: Tanjug

Jedna Beograđanka vozila je 86 kilometara na čas, iako je ograničenje u naselju 50. Ona će po novom zakonu morati da plati 5.000 dinara ukoliko kaznu izmiri u narednih osam dana, ili punih 10.000 ako plati posle tog perioda. Inače, novim zakonom su znatno pooštrene kazne za prekoračenje brzine, pa će tako za vozače koji u naselju voze brže od 120 kilometara kazna biti od 100.000 do 120.000 dinara, uz 14 kaznenih poena i osam meseci zabrane upravljanja.

Nekoliko minuta kasnije, zaustavljen je još jedan vozač koji je prekoračio brzinu. Za volanom je sedeo naš proslavljeni rukometni golman Nenad Puljezević.

- Iskreno, zamislio sam se. Žurio sam na trening i uopšte nisam pogledao na brzinometar - priznao nam je Puljezević.

Foto: Wikipedia

Kako i dolikuje vrhunskom sportisti, on je prihvatio kaznu i srdačno popričao sa saobraćajnim policajcima, koji su mu objasnili koliko će morati da plati.

Ništa nije vrednije od ljudskog života

Nisu baš svi prekršaji „poskupeli“. Za neke je i smanjena kazna, kao što je istek vozačke dozvole u trajanju do šest meseci. Nekada se za ovaj prekršaj pisala prekršajna prijava, a sada će se izricati samo novčana kazna od 5.000 dinara, a saobraćajni policajci su juče o tome obaveštavali vozače. Među njima je bila i viša medicinska sestra Jasna Nikačević, koja je objasnila zašto bi vozači trebalo da poštuju propise.- U karijeri sam videla svašta i verujte, malo nepažnje je dovoljno da dođe do katastrofe. Posebno kad je reč o motociklistima. Zato podržavam oštrije kazne, ništa nije važnije od ljudskih života - upozorava Jasna Nikačević.

- Vidite, nemam nikakav problem sa ovim novim merama i naravno, platiću kaznu. Dugo sam živeo u inostranstvu, u Nemačkoj i Mađarskoj. Svuda je nulta tolerancija za saobraćajne prekršaje - rekao je nekadašnji golman Crvene zvezde, Partizana, Cetinja…

Dok je veliki broj vozača juče kažnjen zbog prekoračenje brzine, telefoniranje i nevezivanje pojasa, ako je za utehu, niko nije sankcionisan zbog alkoholisanosti ili neadekvatnog prevoza dece.

Podsetimo, smanjenja je dozvoljena količina alkohola sa 0,3 na 0,2 promila, dok su kazne za prevoz dece van bezbednosnog sedišta drastično uvećane.

#Beograd

#Kazne

#Policija

#Saobraćaj

'